Test av banner
Ansluta sin solcellsanläggning till elnätet
Alla som tillför el till elnätet är elproducenter. När du installerar en mindre solanläggning på en villa/ett fritidsboende är du oftast mikroproducent. För att bli mikroproducent får din mätarsäkring inte vara större än 63 Ampere och effekten får inte vara högre än 43,5 kilowatt. Läs mer om att ansluta sin solcellsanläggning till elnätet här nedanför.
Det är bra om du känner till de lokala förutsättningarna för egenproducerad el redan från start. Kontakta därför oss i god tid innan du börjar uppföra din anläggning.
Produktionsanläggningar ska alltid anmälas och installeras av en behörig elinstallatör. Kontrollera att elinstallatören finns registrerad på Elsäkerhetsverkets webbplats inom verksamhetsområdet Elproduktionsanläggningar.
När din installatör mottagit ett installationsmedgivande och anvisningar från oss så kan installatören påbörja arbetet med att installera din solcellsanläggning.
När din installatör är klar med sitt arbete skickar installatören in en färdiganmälan till oss. I färdiganmälan intygar installatören att installationen följer standard för installation av solceller och är utförd enligt de villkor vi ställer för en anslutning till elnätet.
Du kan välja att sälja din eventuella överskottsproduktion till ditt elhandelsbolag. Gör du inget aktivt val så kommer din nuvarande elhandlare vara den som köper elen från din solcellsanläggning. Du får även ersättning för den nytta din solcellsanläggning gör för elnätet. Läs mer om din ersättning för nätnytta längre ner på sidan.
Nätnytta
Den el du inte kan använda, ditt överskott, matas in på elnätet till våra kunder i din närhet. Det gör att kostnader för förluster och eltransport genom elnätet till dessa kunder minskar – vi får en så kallad nätnytta. Från Btea får du ersättning på 6,5 öre/kW för den nätnytta du bidrar med.
Ekonomiskt stöd för förnybar el
Elcertifikat är ett ekonomiskt stöd för produktion av förnybar el och har funnits i Sverige sedan år 2003.
För varje producerad megawattimme (MWh) förnybar el kan producenterna få ett elcertifikat av staten. Elproducenterna kan sedan sälja elcertifikaten på en öppen marknad där priset bestäms mellan säljare och köpare. Elcertifikaten ger på så sätt en extra intäkt till den förnybara elproduktionen, utöver den vanliga elförsäljningen. Köpare är aktörer med så kallad kvotplikt, främst elleverantörer.
Så fungerar det
Funderar du på att ansluta batterier till dina solceller? Lär dig mer om hur det fungerar och vad som är viktigt att tänka på.