Beställa kabelvisning

Markförankring vid arbete med att utveckla vårt elnät. BTEAs personal jobbar utomhus året runt.

Vad finns i marken där du vill gräva?

Ledningskollen

I webbtjänsten Ledningskollen.se kan du som planerar att gräva, schakta eller spränga kan få besked om vem som har olika typer av infrastruktur nedgrävd i närheten av ditt tänkta arbetsområde.

Tjänsten fungerar för både privatpersoner, företag, myndigheter, kommuner och andra som planerar att gräva, schakta eller spränga på en specifik plats. Det är gratis att ställa frågor och att registrera sig som ledningsägare.

Hör av dig i god tid innan du gräver

Kabelvisning

Gör din förfrågan via Ledningskollen minst 5 dagar innan innan du planerat att gräva. Genom webbtjänsten får du information om vilka elkablar som eventuellt finns i marken. Hör av dig i så god tid som möjligt.

Gällande akut ledningsanvisning eller vid frågor kring ett ledningsanvisningsärende kontaktas Geomatikk på 026-123500 eller via e-post. Är ditt behov akut men situationen inte räknas som samhällsfarlig så hjälper Geomatikk till i mån av tid och mot en kostnad. Har en samhällsfarlig situation uppstått och en uppschaktning måste ske omedelbart så sker ledningsanvisning utan kostnad.

Personal från BTEA arbetar med att underhåll elnätet året runt i alla väder i syfte att förebygga strömavbrott.

Ring först - gräv sen

Ansvar

Den (privatperson, entreprenör, uppdragsgivare) som orsakar skada på ledningar med därtill hörande anläggningar, är ersättningsskyldig gentemot ledningsägaren för samtliga kostnader förknippade med skadan. Även kostnader som tredje man drabbats av på grund av skadan kan bli aktuella.

Undantag från ersättningsskyldighet föreligger endast när den som orsakat skadan kan påvisa att denne rimligen inte kunnat förebygga eller begränsa skadan. Gräver du av en oisolerad kopparlina s.k. jordlina så vill vi gärna att du hör av dig till oss så kommer vi och lagar den helt utan kostnad.

Skopa på en traktorgrävare framför BTEA-personal som arbetar med underhåll och utveckling av elnät och fjärrvärme i Jämtland.

Gräva och schakta vid ledningar

Generella bestämmelser

Maskingrävning får ej ske närmare ledningar än 1,0 m. Dock får brytning av asfalt ske maskinellt. Grävning vid trästolpar med luftledning får ej ske närmare än 2,0 m. All schaktning för friläggande av ledningar närmare 1,0 m skall ske manuellt. Vid så kallad ledningsförläggning, är det viktigt att arbetet utförs så att befintliga ledningar inte kommer till skada.

Det gäller både konventionellt utförda ledningar och sådant som utförs med andra metoder, t ex styrd borrning, och därför kan ligga på betydligt större djup än normalt. Vid planering av schaktfri ledningsförläggning skall den som planerar arbetet förvissa sig om att arbetet kan utföras utan risk för skada på befintliga ledningar