BTEAs fjärrvärmeanläggning i Svenstavik. Vi har fjärrvärmenät i Rätan och Svenstavik. Vi ansluter din fastighet till fjärrvärme.

Våra fjärrvärmenät

Svenstavik

I vår fjärrvärmeanläggning i Svenstavik använder vi en BETA2000 fastbränslepanna med en effekt på cirka 3 500 kW. Under de senaste tio åren har vi förbättrat pannan för ökad prestanda och säkerhet. Bränslet består av en automatisk blandning av blött spån och torr flis, vilket justeras efter ugnstemperaturen. Dessa förbättringar har gjort det möjligt att leverera upp till 4 800 kW, betydligt mer än den ursprungliga kapaciteten, och säkra en pålitlig värmeproduktion. Det finns också tre topplastpannor i reserv.

Effekter:

Utgående effekt varierar mellan 700 kW under sommaren till upp emot 5 000 kW under vintern.

Årsuttaget ligger på ca: 10.000.000kWh = 10.000MWh = 10GWh

Rätan

Rätan är det ett fjärrvärmenät i lite mindre skala, 4 abonnenter, däribland Rätans skola.

Panncentralen består av:

1 st Pelletspanna (Huvudpannan), Janfire, 300kW.

1 st Oljepanna, CTC1210 / 250, 300kW.

1 st Elpanna, Parca EL150, 135kW.

Effekter:

Utgående effekt varierar mellan 10kW på sommaren till upp över 250kW på vintern.

Årsuttaget ligger på ca: 600.000kWh = 600MWh.

Torn med antenn på ett fjäll i Vemdalen. BTEA är ett elnätsbolag äger vi elnätet, alltså ledningarna, kablarna och kraftstationerna i vårt geografiska område.

Jämn temperatur över lång tid

Baslastpannor för stabil värme

Baslastpannor leverera konstant värme över längre perioder till en relativt sett låg kostnad. Bränslet i våra baslastpannor är blött spån och torr flis, allts restprodukter från skogsindustrin.

Lägre miljöpåverkan

Pellets och flis för värme

Baslastpannorna i fjärrvärmeanläggningar använder ofta förnybara energikällor som biobränsle, restprodukter från skogsindustrin, eller avfall som annars skulle gå till spillo. Detta minskar behovet av fossila bränslen och sänker utsläppen av växthusgaser jämfört med att exempelvis värma upp hus med oljepannor.

Vad händer om tekniken strular?

Topplastpannor i reserv

En topplastpanna är en panna som används för att hantera topparna i värmebehovet. Vi har topplastpannor som backup i både Svenstavik och Rätan för att du ska kunna vara trygg med att alltid ha värme.

Vanliga frågor om värmepannor för fjärrvärme

När efterfrågan på värme tillfälligt överstiger baslastkapaciteten i en fjärrvärmeanläggning används topplastpannor. Toppar kan inträffa under kalla vinterdagar eller vid särskilt hög energianvändning. Topplastpannan är också en reserv om baslastpannan ska servas. Topplastpannor är vanligtvis snabbstartade och drivs ofta med bränslen som olja eller gas, eftersom dessa kan generera värme snabbt. På grund av detta används de endast när det är nödvändigt för att minska driftkostnaderna och miljöpåverkan.

Eftersom baslastpannor, ofta drivna av biobränslen eller andra förnybara energikällor, är optimerade för att leverera konstant värme över längre perioder med låg kostnad, är topplastpannan ett komplement som snabbt kan aktiveras för att möta kortvariga ökningar i efterfrågan.

En baslastpanna är en panna som används för att leverera den grundläggande, kontinuerliga värmeproduktionen i ett fjärrvärmesystem. Den är designad för att gå kontinuerligt under större delen av året och producera den värme som täcker det genomsnittliga behovet hos användarna. Baslastpannor använder ofta mer kostnadseffektiva och miljövänliga bränslen, som biobränslen, eftersom dessa system är optimerade för långvarig drift med stabil effekt.

Så här många kunder är anslutna till vår anläggning i Svenstavik:

36 st villakunder / enfamiljshus

42 st flerfamiljshus / skolor mm

Under 2010 anslöts 10st nya kunder

Under 2011 anslöts 16st nya kunder

Under 2012 anslöts 10 nya kunder

Under 2018 anslöts 6 nya kunder

Anläggningen har tre stycken backup/ topplastpannor:

1 st oljepanna, Werder Sempar, 3 650kW.
1 st elementpanna, Parca EL1000, 1 010kW.
1 st elektrodpanna, 1000kW.