Ansluta sin solcellsanläggning till elnätet i Jämtland, Medelpad och Härjedalen. Läs om mikroproduktion och anslutning till BTEAs elnät.

2024-09-17

| Elnät

Allt du behöver veta om solceller

Allt du behöver veta om solceller

Solceller blir ett allt mer populärt sätt för hushåll och företag att producera egen, miljövänlig energi. Genom att installera solceller kan du minska ditt beroende av elnätet och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle. Men hur fungerar egentligen solceller och vad bör du tänka på innan du investerar i solenergi?

Solceller är en långsiktig investering som kan ge positiva effekter i form av lägre elräkningar, ett högre värde på din fastighet och minskad miljöpåverkan över tid jämfört med el som produceras med fossila bränslen. Så här fungerar solceller.

Hur fungerar solceller?

Solceller omvandlar solljus till elektricitet genom en process som kallas fotovoltaisk effekt. Solceller består av halvledarmaterial, oftast kisel, som skapar en elektrisk spänning när de träffas av solens strålar. Den elektricitet som produceras är i form av likström (DC), men med hjälp av en växelriktare omvandlas den till växelström (AC), vilket är den typ av el som används i våra hem.

Kan solceller täcka hela mitt elbehov?

Det beror på din elförbrukning och hur mycket solenergi ditt solcellssystem kan producera. Ett väl anpassat system kan täcka en stor del av ditt elbehov under soliga dagar, men eftersom solen inte skiner dygnet runt behöver du antingen vara uppkopplad till elnätet eller installera ett solcellsbatteri. Batteriet lagrar överskottsenergi från soliga dagar som du kan använda senare, till exempel på kvällen eller under molniga dagar.

Vad är fördelarna med att installera solceller?

  1. Lägre elräkningar: Genom att producera din egen el kan du minska kostnaderna för inköp av el från elnätet.
  2. Miljövänlig energikälla: Solenergi är en förnybar energikälla som inte ger upphov till några koldioxidutsläpp under produktionen.
  3. Högre självförsörjningsgrad: Med solceller blir du mindre beroende av elpriserna på marknaden och kan minska påverkan av elprisfluktuationer.
  4. Lång livslängd och minimalt underhåll: Solceller har en lång livslängd, ofta över 25 år, och kräver minimalt med underhåll.
  5. Möjlighet till statliga bidrag och gröna avdrag: I Sverige finns olika stöd och avdrag som kan minska installationskostnaderna för solceller.

Vad ska jag tänka på innan jag installerar solceller?

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till innan du installerar solceller:

  • Takets riktning och lutning: För att maximera elproduktionen är det bäst om solcellerna installeras på en yta som vetter mot söder och har en lutning på 30–40 grader. Det är också viktigt att taket är i gott skick innan installationen.
  • Skugga: Träd, byggnader eller andra hinder som skuggar solcellerna kan påverka deras effektivitet. Planera din installation för att minimera skuggningen.
  • Systemets storlek: Ditt elbehov avgör hur stort solcellssystem du behöver. Det är viktigt att dimensionera systemet rätt för att maximera din elproduktion.
  • Elnätsanslutning eller batterilösning: Du kan antingen ansluta ditt system till elnätet och sälja överskottsel, eller installera ett batteri för att lagra din egenproducerade el. Du kan också ha en kombination där överskottet säljs när batteriet är fulladdat.

Ekonomi och återbetalningstid för solceller

Solceller är en långsiktig investering. Det finns initiala kostnader för installationen, men med dagens elpriser och stöd kan du förvänta dig en återbetalningstid på 10–15 år beroende på systemets storlek och elförbrukning. Efter denna period kan solcellerna ge dig nästan gratis el under många år framöver. Dessutom kan fastighetens värde öka när solceller installeras, vilket också är en ekonomisk fördel.

Så fungerar solceller tillsammans med elnätet

Du kan ansluta dina solceller och dina solcellsbatterier till vårt elnät om du bor i BTEA:s elnätsområde. Det betyder att du kan sälja överskottsenergi från dina solceller till ditt elhandelsbolag. Då kan andra dra nytta av energin din solcellsanläggning producerar. Vill du veta hur det funkar att ansluta solceller till elnätet? Om du bor i vårt elnätsområde hittar du allt du behöver veta här.

Du kan också läsa mer om solceller hos Energimyndigheten.